dect babyfoon

Kan een DECT babyfoon gehackt worden?

Hecht je veel waarde aan een beveiligde babyfoon? Je hoort het geregeld; een babyfoon die gehackt of afgeluisterd wordt. En als ouder wil je er natuurlijk niet aan denken dat dit jouw gezin overkomt. Wil je daarom weten hoe veilig de DECT babyfoon is, lees dan zeker verder.

 

Wat is een DECT babyfoon?

Laten we beginnen met het uitleggen van deze term; de DECT babyfoon. Dit is een audio- en video babyfoon die gebruik maakt van de 1,9 GHz-frequentie en DECT-technologie. Dit staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications. Oftewel gaat dit over een technologie die hetzelfde is als een draadloze telefoon.

De meeste digitale babyfoons maken gebruik van de 2,4 GHz-frequentie, maar de DECT babyfoons hebben bewust voor een ongebruikelijke frequentie gekozen. Hierdoor ervaren ze minder interferentie, wat ten gunste komt van deze babyfoons.

 

Kan een DECT babyfoon gehackt worden?

Je vraagt je af of een DECT babyfoon veilig is. Helaas is hij niet 100% hack-proof, maar dat is nagenoeg geen van de babyfoons. Wel is hij – als je de DECT babyfoon vergelijkt met een FHSS babyfoon – bijna niet te hacken omdat ze afhankelijk zijn van hun eigen netwerk. Deze verzend het signaal van de baby-unit naar de ouder-unit.

Het systeem van de DECT babyfoon lijkt op de DECT telefoon, oftewel de draadloze telefoon. Doordat ze een superieure geluidskwaliteit hebben en geen last van andere draadloze netwerken, lijkt de audio overdracht van beide erg op elkaar. Ook zit er een lage elektromagnetische straling bij de 1,9 GHz. Wil je meer weten over stralingsvrije babyfoons? Lees hier verder.

 

Onze top 4 van beste DECT babyfoons

 

1. Philips Avent SCD570/10

Deze Philips babyfoon is onze favoriet op het gebied van DECT babyfoons. Hij heeft een groot bereik en zelfs een terugspreekfunctie. Verder zitten er weinig toeters en bellen aan dit apparaat, maar doet hij wat hij moet doen: je waarschuwen als je kleintje geluid maakt.

 

2. VTech DM221

De VTech DM221 staat ook hoog in onze favorieten lijst. Via de 1,9 GHz-frequentie worden de audiosignalen heel goed verzonden en kun je alles in de gaten houden. En ook deze babyfoon heeft een groot bereik en terugspreekfunctie.

 

3. Philips Avent DECT babyfoon (ACD 501/10)

Deze eenvoudige babyfoon heeft een uitzonderlijk helder geluid en is heel erg makkelijk in gebruik. Hij beschikt over een aantal extra opties, zoals een nachtlampje en mute optie. Ook heeft hij een eco-stand, wat erg handig is om batterijen te besparen.

 

4. Alecto DVM-750

Deze Alecto is één van de weinige DECT babyfoons waar een camera geïntegreerd is. De reden waarom weinig DECT babyfoons over een camera beschikken is omdat het lastig is om de camera beelden te verzenden. Maar met deze Alecto is het wel gelukt. Het enige nadeel is dat het geen groot bereik heeft, namelijk maximaal 50 meter. Verder zitten er veel extra functies op, zoals een terugspreekfunctie en temperatuur weergave.

 

Samenvatting van de voor- en nadelen van een DECT babyfoon

Zoals we eerder al noemden heb je in het uitkiezen van de beste babyfoon voor jouw situatie de keuze uit verschillende verbindingen. De DECT verbinding is daar één van. Uiteraard zitten hier voor- en nadelen aan vast, waarbij je goed moet kijken of deze babyfoon de beste optie voor jou is.

Voordelen

  • Storingsvrij
  • Helder geluid
  • Kans op afluisteren en hacken is vrij klein

Nadelen

  • Niet uit te bereiden met extra camera’s of units
  • Kan straling veroorzaken (toegestane hoeveelheid)

 

Wil je jouw ervaring delen met andere ouders over de DECT babyfoon? We horen graag jouw ervaringen.